Veilig Sporten Roermond

Als sporten voor jou niet vanzelfsprekend is!

Er is een grote groep volwassenen in Roermond die als gevolg van hun psychosociale kwetsbaar- heid en/of fysieke beperking minder toegang heeft tot reguliere sportverenigingen. Het is onze missie om voor deze doelgroep steun en veiligheid te bieden bij sportieve activiteiten waarvan wij zelf de aanbieders zijn.

Het is een gegeven dat mensen die psychisch en/of sociaal kwetsbaar zijn een verhoogde drempel ervaren tot een gezonde leefstijl alsook een verhoogd risico hebben om overgewicht te ontwikkelen. En het wordt steeds duidelijker dat dit voor onze samenleving grote maatschappelijke gevolgen heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen rond maatschappelijke participatie, hoge zorgkosten, sociaal isolement en verminderde kwaliteit van leven. Ook hebben we gezien dat deze groep extra kwetsbaar bleek voor corona en het beloop/nasleep van deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat meer bewegen in alle vormen, voor de groep mensen met psychische problemen leidt tot een verbetering van hun psychische situatie.

Wij zijn Pieter Waasdorp, fysiotherapeut bij Fysio Roermond Centraal en Peggy Gubbels, leefstijl- en voedingscoach bij LeefLiev en trainer bij Slow Sports Roermond-Leudal. Wij bieden Veilig Sporten Roermond aan als laagdrempelig beweegprogramma voor volwassenen in een kleinschalige setting. Dit doen wij indien nodig in samenwerking met verwijzers en zorgorganisaties.Vanuit deze veilige setting maken deelnemers kennis met bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl. Hierdoor willen we bereiken dat kwetsbare groepen in Roermond meer gezondheid gaan ervaren/gezonder worden en gaan participeren in het reguliere sportaanbod van Roermond. Sportservice Roermond en het WMO loket zien wij als belangrijke schakel tussen de client en Veilig Sporten. Voor een bepaalde groep kan Veilig Sporten ook een permanente basis zijn binnen het sportaanbod van Roermond. Er worden verschillende sportactiviteiten aangeboden in groepen van maximaal 8 deelnemers met aandacht voor kracht, balans en coördinatie. Die oefeningen komen uit diverse takken van sport, zoals yoga, krachttraining, Pilates en looptraining. Het doel van de trainingen is een blijvende gedragsverandering van bewegen met aandacht voor alle aspecten van gezondheid. Voorop staat: iedere deelnemer beweegt op eigen niveau. Individuele oefeningen worden hierbij op maat aangeboden. Veilig Sporten vindt zoveel mogelijk buiten plaats. In de wintermaanden is de doelstelling om aansluiting te zoeken bij de reguliere binnen-sportverenigingen. Veilig Sporten begeleidt de deelnemers bij de kennismaking met reguliere sportactiviteiten. Hierbij wordt samenwerking gezocht met de verschillende verenigingen. Dit leidt mogelijk tot integratie binnen het reguliere sportaanbod.

Peggy Gubbels.

Peggy Gubbels, Leefstijlcoach o.a. bij HealthyLIFE en Slow Sports

Pieter Waasdorp.

Fysiotherapeut bij Fysio Roermond Centraal

Wat kan je verwachten?

Wij bieden in kleine groepen ondersteuning bij bewegen en kijken samen met jou naar de mogelijkheden. De trainingen worden op maat aangeboden en bestaan uit gevarieerde binnen- en buitenactiviteiten gericht op uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie. Veiligheid en plezier staan hierbij voorop.

Voor wie?

Voor volwassenen die een lichamelijke of mentale belemmering ervaren om deel te nemen aan het reguliere sportaanbod van Roermond.

Kosten?

Deelnemers betalen € 2,- per training.

Aanmelden voor een intake:

Stuur een bericht naar fysioroermond@gmail.com

of bel op T: 0475-203036